sâmbătă, 23 martie 2013

Arta culturii luxului

Ca să putem argumentata relația dintre artă și lux ar trebui să vedem ce înseamnă fiecare noțiune. Uitându-ne în DEX online descoperim următoarele:

LUX s.= 1. v. fast. 2. bogăție, fast, pompă, splendoare, strălucire. (~ul ceremoniei.) 3. eleganță, somptuozitate. (~ul unui interior.)

 ÁRTĂ, arte, s. f. 1. Activitate a omului care are drept scop producerea unor valori estetice și care folosește mijloace de exprimare cu caracter specific; totalitatea operelor (dintr-o epocă, dintr-o țară etc.) care aparțin acestei activități. ◊ Loc. adj. De artă = artistic. ◊ Expr. (Fam.) De amorul (sau de dragul) artei = în mod dezinteresat. 2. Îndemânare deosebită într-o activitate; pricepere, măiestrie. ♦ Îndeletnicire care cere multă îndemânare și anumite cunoștințe.

Ambele noțiuni sunt abstracte și diferit interpretate, de fiecare persoană în parte, în funcție de stilul de viață, cultură, educație. 

Pentru omul din vârful muntelui este un lux să aibă, poate, calculator, internet sau chiar curent dar este artă să coasă costume populare, să țeasă sau să cioplească lemnul. Pentru o anumită categorie a omului modern de la oraș, luxul poate reprezenta o călătorie în Dubai sau să își cumpere haine scumpe și bijuterii pe măsură iar artă va fi considerat doar obiectul cu un preț exorbitant de mare. Și de cele mai multe ori nu îi înțelege mesajul, îl cumpără doar pentru că l-a auzit pe X sau Y că e lucrat de nu știu ce artist și e tare să îl ai în casă.

Mi-am amintit acum de o povestioară reală spusă de diriginta mea prin clasa a 8-a. O cunoștință de-a ei își luase o bibliotecă nouă, la modă pe atunci și pentru că voia să o amenajeze s-a dus la librărie și a întrebat cât costă metrul de carte. Nu era interesată de valoarea culturală a cărților ci de cum dădeau acestea așezate în bibliotecă.  Își dorea doar să aibă aceleași dimensiuni. Cam asta ajunge să fie relația dintre artă și lux. Pentru unii o anumită carte este o artă a literaturii și mai nou, prețul o transformă în lux, însă pentru alții este doar lux.

Arta nu ar trebui să fie un lux. Ea i-a naștere din dorința omului de a-și exprima ideile, frământările, și tot ce creează prinde viață și devine trainic în timp pe când luxul, este o exprimare a situației financiare, de cele mai multe ori. Și poate fi dus într-o extremă culturală sau într-un kitsch.

Concluzionând, am putea spune că arta este câteodată un lux și luxul o artă în a-ți dezvolta bunul gust. De aceea apar experți precum Elegantin, care, studiind standardul național și internațional în materie de lux ne ajută la formarea unei culturi a lui.




Acest articol a fost scris pentru SuperBlogSpring2013.








Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu